2014. szeptember 22., hétfő

Valószínűsíthető kár


Biztosítást valamilyen káresemény bekövetkezésére kötünk általában. Az események bekövetkezésének valószínűsége fontos tényező.


Nem valószínű,
hogy biztosítást kötnénk olyan eseményre, aminek bekövetkezésére minimális esély van. Nem, nem arra gondolok, amikor azt mondod, á, velem ilyen soha nem történhet meg, mert veled is megtörténhet. Nyilván, lakó környezeted, életviteled, foglalkozásod és sok más tényező függvényében eltérő valószínűséggel fordulhat elő. De ha csak 1 százalék esély van rá, lehetsz te az az egy, akivel előfordul. Az egyén ha optimista, ilyen esetekre nem biztosítja magát, ha pesszimista, meggyőzhető, hogy készüljön fel a legrosszabbra. A biztosító szempontjából az ilyen esetek kis kockázattal járnak - nagy számú biztosított közül csak kevés esetében kerül sor kártérítésre. Ugyanakkor, a kár mértéke elég magas is lehet.


Gondoljunk csak bele, hogy hazánkban nem gyakoriak a földrengések, még ritkább az olyan erősségű, amely komoly károkat okoz. Ha mégis bekövetkezne egy ilyen, és nem csak egy kép esne le a falról, hanem a házunk válna lakhatatlanná, jól jönne egy biztosítás, amiből valahogy fedél kerülhet a fejünk fölé. Nyilvánvaló, hogy egy biztosító is ezzel érvel, amikor a termékét - a biztosítást - próbálja eladni nekünk.

Valószínűtlen 


eseményre nem köthetünk biztosítást, ahogy olyanra sem, amely nagy valószínűséggel bekövetkezik - vagy csak magas áron.

Például, ártéren fekvő ingatlanra ne akarjunk biztosítást kötni árvíz okozta kár ellen, pedig elsőre kézenfekvőnek tűnik a dolog. Ugyanakkor eszünkbe sem jutna ilyen biztosítást kötni, ha nem vízparton élünk.
Azt se gondoljuk, hogy egy átlagos baleset biztosítás kiterjed extrém sport közben elszenvedett sérüléseinkre. 

És mindig vannak valószínűtlennek tűnő események, amelyekre nem is gondolnánk - a biztosítóval ellentétben, aki igyekszik ezt a szerződésekben is leszögezni - hogy biztosításunk nem terhed ki pl. Háború, terrorcselekmény és ehhez hasonló helyzetekre.

Ahogy Monty Python ék mondják: "senki sem számít a spanyol inkvizícióra."

 nem biztosítható – nyilván nem is kötnénk biztosítást olyan kárra ami nem következhet be. 

Nagyon valószínű,

hogy bizonyos események bekövetkeznek életünk során. Olyan kár biztosításának kockázatát, ami nagy valószínűséggel bekövetkezik, a biztosítók nem vállalják. 

Egy biztos,

hogy egyszer meghalunk. Hogy mégis miért köthetünk életbiztosítást - ami tulajdonképpen haláleseti biztosítás, bár így kevésbé bizalomgerjesztő az elnevezés - ha egyszer biztosan bekövetkezik? Mert a bekövetkezés valószínűsége fent említett tényezők függvényében különböző. A halál tehát biztos, de hogy mikor következik be, csak Isten tudja.

Összegezve

olyan események biztosíthatok, melyek a biztosítottak bármelyikét érinthetik, de egy időben és arányait tekintve kis százalékban következhetnek be. Ha ez nem így lenne, a befizetett díjak nem fedeznék a károkat, a biztosító csődbe menne, a biztosított pedig futhatna a pénze után.
 

Esélyek látogatása és valószínűségszámítás tehát a biztosítás alapja, enélkül hazárdjátéknak - vagy ahogy francia nyelvterületen sokáig nevezték - sorsjátéknak is tekinthetnénk nem csak a biztosított, de a biztosító részéről is.
A megalapozott számítások teszik a biztosítást üzletté a társaság, és formájától függően öngondoskodássá  / befektetéssé az egyén számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése