2012. november 14., szerda

lakásbiztosítás hírek

Miközben a kötelező biztosítás kampány közepén járunk, nem szabad megfeledkeznünk egyéb vagyontárgyainkról sem. A gépjárművekre kötött biztosítások esetében főleg anyagi okokból célszerű a biztosítást évfordulóra újrakötni, addig ez más biztosítások esetében nem jellemző, sőt nem is célszerű. A lakásbiztosítások esetében általában inkább a hűséget jutalmazzák a biztosítók, vagyis aki marad a biztosítójánál, és az előző időszak kármentes volt, kedvezményesebb díjra számíthat. Ebben az esetben is célszerű felülvizsgálni időnként biztosításunkat, hiszen amíg a gépjármű forgalmi értéke idővel csökken, ingatlanunk és a benne lévő biztosított ingóságok értéke növekedhet is. A privátbankár.hu oldalon megjelent írásban összefoglalják azokat a szempontokat, melyeket mérlegelve hamar kiderül, hogy eljött az ideje meglévő biztosításunk felülvizsgálatának. És mivel ebben az esetben is fontos lehet nem csak a kínált szolgáltatás de annak ára is, érdemes valamelyik lakásbiztosítás kalkulátort igénybe venni.
Az öt szempont pedig röviden:
1. a lakáson komolyabb beruházás, felújítás történt
2. életvitelünk megváltozott - több időt töltünk az ingatlantól távol
3. a lakásban található nagyobb értékű ingóságok, (bútor, műszaki cikk) cseréje történt
4. ha otthonában lévő ingóságok újonnan történő megvásárlása többe kerülne mint a biztosítás szerződéses össszege
5. új hobbi, nagy értékű sporteszköz beszerzése a biztosítás megkötése óta.

2012. november 13., kedd

kötelező hírek

Az idei kötelező biztosítási kampány során több biztosító társaság bónuszvédelem" biztosítást kínált. Ennek lényege az lett volna, hogy károkozás esetén is megmarad a gépjármű és a tulajdonos korábbi bonus-malus besorolása. A portfolio.hu írása szerint a PSZÁF gyors célvizsgálatának eredményeként tegnap 13 darab fogyasztóvédelmi intézkedésről szóló határozatot tett közzé, melynek, csak egy részét képezik a bónuszvédelem biztosításra vonatkozó határozatok.
Nem csak a PSZÁF tiltakozik, de a biztosítók is, miután egy újonnan benyújtott törvényjavaslat szerint a "gazdasági totálkár" csak akkor lenne megállapítható, ha a gépjármű javítási költségei elérnék a jármű piaci értékének 80%-át - írja szintén a portfolio.hu. Ezzel a szervizek ugyan nyernének, a gépjármű tulajdonos viszont veszítene, hiszen csak akkor jutna hozzá a kártérítéshez, ha a járművet megjavíttatná. Így várhatóan a hazai gépjárműpark átlagéletkora is növekedne. A javaslat egyes vélemények szerint nem csak az EU eljárással ellenkezik, de a PTK-val és az Alaptörvénnyel sem egyeztethető össze.