2015. március 23., hétfő

Már nem csak kötelezőt váltunk

Nincsenek megjegyzések:
A KGFB fordulóra történő váltása már bevett szokás manapság, bár korábban már említett okokból ennek mértéke valószínűleg visszaesik a jövőben.ezzel szemben lakásbiztosítást váltani kevésbé 'divat'. Ebben közrejátszik nyilván az is, hogy a kötelezővel ellentétben, a lakásbiztosításoknál a hűséget díjazzák - vagyis nem az új ügyfél kap díjkedvezményt, hanem az, aki kitart meglévő biztosítója mellett.
Talán sokan nem is tudják, egy lakásbiztosítás is egy éves időtartamra köttetik - fordulója tehát a szerződés kötés napja. Amennyiben nem mondjuk fel, biztosítási szerződésünk automatikusan újabb egy évvel hosszabbodik - vagy ha tetszik, újraköttetik, újra kalkulált kockázattal, és díjakkal. A biztosítók ilyenkor figyelembe veszik biztosított a biztosított vagyon feltételezett / átlagos értékvesztését vagy gyarapodását. Érdemes ezt magunknak is megtenni, hiszen a biztosító nem ismeri a konkrét tényeket, pl. hogy milyen nagyobb értékű tárggyal gyarapodott a háztartásunk - ami miatt a biztosítási összeget célszerű módosítani.
Tartsuk tehát számon biztosításunk fordulónapját és ehhez közeledve gondoljuk át, hogyan alakult vagyoni helyzetünk, milyen kockázatok nőttek, vagy csökkentek az elmúlt év során. 
Fontos, hogy ezt a forduló nap előtt legalább egy hónappal tegyük meg. 30 napos felmondási idővel kell számolnunk ugyanis. 
Készítsünk egy kalkulációt a biztosítandó vagyontárgyak és kockázatok tekintetében. Hasonlítsuk össze meglévő biztosításunkat a kapott ajánlatokkal. Ne csak az árát nézzük, a biztosítás tartalmát is (biztosított összeg, vállalt kockázatok és szolgáltatások tekintetében). Ez igen egyszerű az online biztosítási alkuszok világában. Ahogy új biztosítást is elég könnyen köthetünk - egyúttal a régit is felmondhatjuk. Találhatunk nem csak olcsóbb, de igényeinknek megfelelőbb biztosítást is. Ezt egyre többen meg is teszik. A vg.hu cikke szerint az elmúlt évben több mint duplájára nőtt a lakásbiztosítást fordulóra váltók száma.