2014. október 31., péntek

Új biztosítási törvény | Világgazdaság Online

Nincsenek megjegyzések:
A jelenleg érvényben lévő biztosítási törvényt több mint 10 éve hatályosították. Az eltelt időben jelentős változások történtek a szektorban. Nem csak hazánkban van szükség az aktualizálásra, a jelenlegi tervezet az Európai Bizottság 2007-es irányelveit figyelembe véve született meg.

A tervezet külön fejezetet szentel a biztosításközvetítői tevékenység szabályozásának - a legfontosabb változás, hogy az eddig független közvetítőkként kategorizált többesügynökök is függő biztosításközvetítői besorolást kaphatnak. A hír bővebbem itt olvasható:

Új törvényt kapnak a magyarországi biztosítók | Biztosítás | Pénzügy | Világgazdaság Online

2014. október 29., szerda

A biztosítás kezdeti formái

Nincsenek megjegyzések:
A kölcsönösség elvének megjelenése
Valamely csoport rászoruló tagjainak kölcsönösségen alapuló segítése – mely a kölcsönös befizetés és a befizetés által szerzett igény elvén alapul – a civilizációval egykorúnak tekinthető. Ennek első kezdetleges nyomaival már az ókori Rómában is találkozhatunk. Hosszú ideig - körülbelül a 19. századig - amikor a biztosítást is üzleti alapokra helyezték, ezek a kezdetlegesnek mondott, szociális alapon működő gondoskodó vagy segélyező egyesülések töltötték be a biztosítás szerepét. Nem a befektetés vagy a haszon volt ezek célja, inkább a bajba jutottak, a rászorulók segítése. Természetesen azoké, aki maguk is hozzá járultak mások megsegítéséhez. 

2014. október 27., hétfő

Önkéntespénztár-tagok, figyelem! | Biztosítás | Pénzügy | Világgazdaság Online

Nincsenek megjegyzések:
A pénzmosás elleni törvény rendelkezéseinek megfelelően az Önkéntes nyugdíj- egészség- és önsegélyező pénztárak tagjait átvilágítják. A tagoknak személyesen kell felkeresni pénztáraikat, és személyazonosságukat igazolni,

 írja az alábbi cikkben a Világgazdaság:

Önkéntespénztár-tagok, figyelem! | Biztosítás | Pénzügy | Világgazdaság Online

A rendelkezés elsősorban azokat érintheti, akik 2013. július 1. előtt léptek be a pénztárba. Érdemes azonban előtte érdeklődni, hiszen az eltelt időszakban már megtörténhetett a tagok átvilágítása, amennyiben valamilyen ügyintézés kapcsán erre lehetőség adódott. Amennyiben az idei év végéig ez nem történik meg, a pénztári szolgáltatásokhoz nem tudunk hozzáférni.

Aki véletlen elmulasztaná ezt az idei év során, annak sem kell aggódni. A határidő nem jogvesztő, tehát személyazonosságunk igazolására később is lesz mód, ha ez megtörténik, a szolgáltatásokat újra igénybe vehetjük.