2010. január 15., péntek

előzmények - biztosítási gyűjtemény

Nincsenek megjegyzések:
Egy érdekes írásra bukkantam tegnap: A biztosítási gyűjtemény címmel, Sós Ernő azt egykori Biztosítástudományi társulat főtitkára számol be a társulat célkitűzései között egy biztosítási gyűjtemény létrehozásáról. A gyűjtemény terve 1930-ra tehető és feltételezhetően még ebben az évben létre is jött a hazai és külföldi biztosítási társulatok, intézmények hozzájárulásával. A gyűjtemény meglehetősen szerteágazó, forrásai között a következők találhatók: Ajánlások, kötvények, díjszabások ; éves jelentések ; emlékkönyvek ; szabályzatok ; propaganda anyagok ; röplapok ; naptárak ; tárgyak ; egyéb nyomtatványok. A gyűjtemény tartalmát tekintve az akkor gyorsan fejlődő ágazat, a kármegelőzés témakörét tárták fel legrészletesebben.
Az akkor létrejött gyűjteményt továbbfejlesztésre és tanulmányozásra alkalmasnak találták, ami nyilvánvalóan be is következett.
Hogy a gyűjtemény sorsa mi lett, még nem sikerült kiderítenem. Mindenesetre a mostani biztosítási szakkönyvtár anyaga hasonlóképpen szerteágazó, bár korántsem olyan teljes. Bízunk a szakma támogatásában és érdeklődésében, hogy igényeiknek megfelelő gyűjteményt tudjunk kialakítani.