2014. október 16., csütörtök

Szerencsejáték és biztosítás - I. - Lloyd

Sokak szemében a biztosítás, ha nem is ablakon kidobott pénz, de nem is befektetés, sem öngondoskodás. Csak valahogy úgy gondolnak rá, mint egy lottószelvényre, aminek az ára szintén feleslegesen kidobott pénznek tűnik ugyan, de 
"hátha egyszer bejön."
Nos a biztosítás is, ha így gondolunk rá, 
"egyszer még jól jöhet"
Mint azt már említettem, francia nyelvterületen szokott volt a biztosítást elég kifejező sorsjáték néven nevezni.

Lloyd

Azt is sok helyen olvashatjuk, hogy a modern kori biztosítás kiindulópontja a londoni Edward Lloyd 1691-ben alapított kávéháza, mely hajósok, bankárok és tengeri biztosításban érdekelt felek találkozó helye volt.  Lloyd a kikötőből kifutó és kikötő hajókról és a velük együtt érkező hírekről is elsőként szerzett tudomást. A 17-18. század fordulóján bizony gyakran előfordult, hogy a kifutó hajó, vagy rakománya soha nem ért célt. A hajózók pedig, a szóbeszéd szerint gyakran kötöttek fogadást a hajók sikeres vagy épp szerencsétlen sorsára.
A fogadásra befizetett összegek azonban idővel nem a nyertesekhez, hanem a vesztesekhez kerültek - ezzel kárpótolták őket a keletkezett károkért.


Lloyd nem csak begyűjtötte és közvetítette a befutó híreket, de rögzítette is azokat, így hamar kiderült, hogy a hajók hány százalékát éri kár az utak során. További adatok ismeretében az is kiszámítható, hogy mennyi a veszteség értéke és mértéke, és az is, hogy hány embernek, mekkora összeggel kell fogadni, hogy a károk megtéríthetők legyenek.  Így lesz a szerencsejátékból biztosítás.

The Society of Lloyds

Lloyd kávéháza később a londoni Lombard streetre - a tengeri biztosítás központjába költözött, és az alapító 1713-as halála után is a hajózásban érdekelt felek fontos találkozási pontja maradt. 1774-ben alakult meg a "The Society of Lloyds" mely a mai napig a tengeri, a viszontbiztosítás és egyéb speciális biztosítások legfőbb piaca, annak ellenére, hogy nem biztosító társaság. A biztosítás terén betöltött történelmi és jelenlegi szerepét tekintve is meghatározó szereplője a biztosítási piacnak. 

Nézd meg a Lloyds történetét bemutató látványos videót itt:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése