2014. november 17., hétfő

Kerékpáros felelősségbiztosítás

Nem kötelező, de erősen ajánlott!

Mint az köztudott, a gépjárművek esetében kötelező felelősségbiztosítást kötni. A felelősségbiztosítás lényege, hogy nem a saját káromat, hanem az általam okozott kárt - vagy annak egy részét - fedezi. A közlekedés sajnálatos velejárói a balesetek, ezért is kötelező ez a biztosítási forma, hogy biztosított legyen, ha valaki kárt okoz nekem, a káromat megtérítik.Károkozói felelősségünk biztosítás nélkül is fennáll, ebben az esetben viszont az okozott kárt zsebből kellene fizetnünk.

Miért kötelező a felelősségbiztosítás?

Nyilvánvaló, hogy a tulajdonomban lévő jármű megszerzésének anyagi feltételei biztosítottak. A fenntartás alapvető költségeinek előteremtéséről gondoskodnom kell. Ha valami komolyabb kár érne, annak helyreállításának költségeit már nem biztos, hogy mindenki minden esetben fedezni tudja. Ha valamilyen módon kárt okozok másnak, a közlekedésnél maradva az ő járművében / testi épségében okozott kár többszöröse lehet az én járművem értékének - amit szintén meghaladhatja anyagi lehetőségeimet.


Kerékpárra is?

Az elmúlt években egyre elterjedtebbé vált a kerékpár, mint közlekedési eszköz. A kerékpárosok növekvő száma nem csak a kerékpáros balesetek, de a kerékpárosok által okozott balesetek számának növekedését is jelenti. Erre pedig előbb utóbb megoldást kell találni. A kerékpár, mint vagyontárgy biztosítása már nem újdonság, hiszen egy jobb kerékpár ára vetekszik egy olcsó kisautó árával - esetenként meg is haladhatja azt. Az ember a saját tulajdonát védi, biztosítja lopás, vagy rongálás ellen.

Ha egy balesetben megállapítható a kerékpáros felelőssége, milyen költségek merülhetnek fel?

Anyagi kár keletkezhet, a kerékpárnál jóval nagyobb és erősebb jármű esetében is - egy egyszerű fényszóró / tükör csere, fényezés is meghaladhatja kerékpárunk árát. Nem csak anyagi kár keletkezhet persze, ha például egy kerékpáros gyalogossal ütközik, a károsult orvosi kezelése és a munkaképtelenségből adódó egyéb veszteségei is terhelhetik a károkozót - ennek határa a csillagos ég lehet.

Mi a megoldás?

Az is elképzelhető, hogy a közeljövőben kiterjesztik a kötelező felelősségbiztosítást a kerékpárokra is. De addig is, a következő lehetőségeink vannak:

Ha rendszeresen kerékpározol, lépj be a +Magyar Kerékpárosklub -ba. 2007 óta a befizetett tagsági díj fejében többek között kerékpáros baleset és felelősségbiztosítást is kapsz, melyet az +UNIQA Biztosító Zrt.  biztosít. Ha nem szeretnél belépni, ma már több biztosító is kínál önálló kerékpáros biztosítást.Ezek elsősorban vagyonbiztosítás jellegűek, de a felelősségbiztosítás lehetősége a legtöbb esetben adott.

Kiegészítő biztosítási szolgáltatások

Elsősorban a lakásbiztosítások körébe tartozhat ingóságaink, így pl. kerékpárunk lopásbiztosítása Kiegészítő szolgáltatásként lehetőség van egyúttal kerékpáros felelősségbiztosítás kötésére is.

Ha baleset biztosítással is rendelkezünk, ez is kiterjedhet a kerékpáros balesetekre - ez viszont alapvetően arra az esetre vonatkozik, amikor mi szenvedünk balesetet.

Ha gépjárművel is rendelkezünk, kötelező felelősségbiztosításunk mellé is köthetünk kerékpáros felelősségbiztosítást. A hazai piacon elsőként a +Genertel Biztosító kínálja ezt a lehetőséget.

Mit tegyünk, ha szeretnénk bebiztosítani magunkat?

Ellenőrizzük érvényes biztosítási szerződéseinket, hogy kiterjednek-e bármilyen kerékpárral kapcsolatos kárra - illetve tájékozódjunk biztosítónknál, hogy lehetséges-e a meglévő biztosítás mellé felelősségbiztosítást kötni. Amennyiben erre nincs lehetőség, éljünk a fenti lehetőségek valamelyikével és meglévő szerződésünktől függetlenül kössünk a kerékpárra biztosítást.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése